programmes-banner

The fund for supporting Literature Translation
The fund for supporting the Albanian Literature
Projects supported by the Ministry of Culture
National Literature Awards

 

The fund for supporting literary translation

The fund for supporting literary translation promotes and financially supports the best translations  into  Albanian of the most important European and worldwide fiction.  http://www.kultura.gov.al/

 

thirrja-engjellitTitle: Thirrja e engjëllit
Original: L’Appel de l’ange
Category: Novel
Author: Guillaume Musso
Albanian translator: Adriana Gjika
Publisher: Bota Shqiptare
Year: 2014

 

 

kenga-e-qyqesTitle: Kënga e Qyqes
Original: The Cuckoo’s Calling
Category: Novel
Author: Robert Galbraith
Albanian translator: Virgjil Muçi
Publisher: Dituria
Year: 2014

 

 

burri-i-sajTitle: Burri i saj
Original: Suo marito
Category: Novel
Author: Luigi Pirandello
Albanian translator: Klara Kodra
Publisher: Erik
Year: 2014

 

 

grahma-e-funditTitle: Grahma e fundit
Original: Charge d’âme
Category: Novel
Author: Romain Gary
Albanian translator: Agim Vinca
Publisher: Fan Noli
Year: 2014

 

 

herodotiTitle: Historitë

Original: Ἱστορίαι
Category: History
Author: Herodoti
Albanian translator: Aleko Minga
Publisher: IDK
Year: 2014

 

 

poeziTitle: Poezi të zgjedhura
Category: Poetry
Author: Odysseas Elytis
Albanian translator: Romeo Çollaku
Publisher: Odeon
Year: 2014

 

 

 

gruaja-ne-pasqyreTitle: Gruaja në pasqyrë
Original: La Femme au miroir
Category: Novel
Author: Eric – Emmanuel Schmitt
Albanian translator: Rina Çela Grasset
Publisher: Toena
Year: 2015

2015

 

imazhiTitle: Imazhi dhe proza të tjera të shkurtra
Original: L’image
Category: Novel
Author: Samuel Beckett
Albanian translator: Idlir Azizaj
Publisher: Odeon
Year: 2015

 

 

pavdekesiaTitle: Pavdekësia
Original: Nesmrtelnost
Category: Novel
Author: Milan Kundera
Albanian translator: Balil Gjini
Publisher: Pika pa sipërfaqe
Year: 2015

 

 

 

 

numri-zeroTitle: Numri zero
Original: Numero zero
Category: Novel
Author: Umberto Eco
Albanian translator: Ledia Dushi
Publisher: Dituria
Year: 2015

 

 

 

The fund for supporting the Albanian Literature

The fund for supporting the Albanian Literary promotes and financially supports  the creative process of the authors of contemporary Albanian literature. http://www.kultura.gov.al/

 

romani-i-lumturiseTitle: Romani i lumturisë
Category: Novel
Author: Gazmend Krasniqi
Publisher: Onufri
Year: 2015

 

 

 

te-gjitha-te-drejtat-jane-te-rezervuaraTitle: Të gjitha të drejtat janë të rezervuara
Category: Poetry
Author: Rudina Çupi
Publisher: Albas
Year: 2015

 

 

 

 

dopio-gjashtaTitulli: Dopio gjashta
Gjinia: Novel
Autori: Darien Levani
Shtëpia botuese: Pegi
Viti: 2015

 

 

 

 

 

Projects supported by Ministry of Culture

The fund of the Ministry of Culture  for projects will support the proposals submitted by natural or legal persons, domestic or foreign persons, which have as their object the promotion and education in the fields of art, culture and /or cultural heritage. http://www.kultura.gov.al/

 

  • Book Fair and Festival

Shoqata e botuesve shqiptarë  – Panairi i XVIII i librit “Tirana 2015”

Shoqëria e Librit Shqip –  Festivali i Librit dhe Artit

“Toena” –   Festivalit letrar për të rinj “Tiranë 2015”

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë – Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë II

 

  • Publications

Vepra e plotë e Jeronim De Radës

Shaban Sinani –  Kodikët kronografikë të Shqipërisë

Revista letrare POETEKA

Shtëpia botuese Naimi –  Murgjit bazilianë të Italisë në Shqipëri 1-2

Leka Ndoja – Letërsia shqipe e diasporës, 1944 – 1990

Lili Sula, Jorina Kryeziu  – Kadare: Bibliografi

 

  • Activities

Luljeta Lleshanaku,   SABBAT

Shoqata Poeteka – Poeteka

Qendra Akademia Kult  – Çmimet “Kult”

Bedri Blloshmi  – Revolta e Spaçit


National Literature Awards

2013

  • Best Literary Book: Thanas Medi – Fjala e fundit e Sokrat Bubës
  • Best Translated Book: Guliem Deda – Orlando i çmendun

fjala-e-fundit-e-sokrat-bubes orlando i cmendun